Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı - Sıkça Sorulan Sorular

Kütüphane Üyeliği Nasıl Alınır?

İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrenci, akademik ve idari personeli kütüphanenin doğal üyesidir. Kütüphane kaynaklarından kampüs içi ve dışından kaynaklara erişim imkânı bulunmaktadır. Yayınları ödünç almak için Esenyurt Üniversitesi öğrenci veya personel kimlik kartının gösterilmesi gerekmektedir.

Kütüphane çalışma saatleri nelerdir?

Pazartesi - Cuma: 09.00 – 18.00
Cumartesi:- Pazar: Kapalı

3 .Katta Yer Alan Çalışma Salonumuz:

Pazartesi - Cuma: 09.00 – 00.00
Cumartesi-Pazar: 09.00 – 00.00

Resmi ve Dini Bayramlarda Kütüphane Kapalıdır.

Kütüphaneyi kullanırken veya araştırma yaparken bir sorum olduğunda kimden yardım alabilirim?

Kütüphaneyi kullanırken veya raştırma yaparken bir sorun yaşamanız halinde kütüphane girişinde bulunan kütüphane bankosuna başvurabilir, ilgili kütüphane personelinden yardım alabilirsiniz. Sorularınız için kutuphane@esenyurt.edu.tr e-posta adresine mesaj gönderebilirsiniz.

Bir yayının kütüphanede bulunup bulunmadığını nasıl öğrenebilirim?

Kütüphanemizde bulunan katalog tarama cihazından bu işlemi yapabileceğiniz gibi kütüphane ana sayfasında bulunan "Araştırma ve Tarama" sekmesinde Katalog tarama alanına arama parametrelerinizi yazıp arama yapabilirsiniz.

Kütüphanede bulunan yayınları nasıl ve ne kadar süreyle ödünç alabilirim?

Üniversitemize mensup olan tüm kullanıcılar kütüphanemizden ödünç sistemiyle yararlanabilirler. Bunun için öncelikle ödünç almak istediğiniz yayınla kütüphane bankosuna gelmeniz gerekmektedir. Ödünç sayıları mensubiyet durumuna göre farklılık göstermektedir.
Akademik Personel: 30 gün süre ile 5 kitap
İdari Personel: 20 gün süre ile 4 kitap
Ön Lisans ve Lisans Öğrencileri: 15 gün süre ile 3 kitap,
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri: 30 gün süre ile 5 kitap ödünç alabilirler.

Bir başkasının adına ödünç yayın alabilir miyim?

Kullanıcılar sadece kendi kimlik kartlarıyla işlem yapabilirler, bir başkası adına işlem yapılamaz. Üniversite kimlik kartı yanında bulunmayan kişiler kütüphane materyallerini ödünç alamazlar.

Süreli yayınları(dergileri) ödünç alabilir miyim?

Süreli yayınların/dergilerin son sayıları hariç ödünç alabilirsiniz.

Ödünç aldığım yayının süresini hangi koşulda ve nasıl uzatabilirim?

Ödünç almış olduğunuz kitap bir başkası tarafından ayırtılmamışsa 1 kez uzatabilirsiniz. Süre uzatmak için kütüphane hesabınıza giriş yapabilir veya kütüphane bankosuna gelebilirsiniz.. Kütüphane hesabınıza erişmek için tıklayınız.

Bir kaynağa ihtiyacım var ancak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmış, ne yapmalıyım?

Bir kitabı kendi adınıza ayırtılmasını istiyorsanız yine kütüphane web sayfasında bulunan "Katalog > Kütüphane Hesabım" alanından giriş yaptıktan sonra istediğiniz kitabın detay bilgisine girdikten sonra "Ayırt" butonuna basmanız yeterlidir.

Kütüphane yayınını zamanında iade etmediğim taktirde nasıl bir işlem uygulanır?

Gecikmiş materyallere uygulanan günlük cezalar, materyallerin zamanında iade edilmesini güvence altına almayı hedefler. Böylece aynı kaynaktan daha fazla kullanıcının yararlanması sağlanır. Her kitap için günlük 0,50 TL ceza uygulanmaktadır.

Gecikme bedeli nereden ve nasıl ödeyebilirim?

Gecikme cezalarınızı hafta içi mesai saatleri içerisinde kütüphane bankosuna nakit olarak ödeme yapabilirsiniz. Ödeme sonucunda gecikme cezanız sistemden silinmektedir.

Kütüphaneden ödünç aldığım materyali kaybettiğimde ne yapmalıyım?

Kütüphane materyalinin kaybedilmesi veya hasara uğraması halinde kullanıcı bunu kütüphaneye bildirmekle sorumludur. Kaybedilen kitap için yayının aynısı, güncel baskısı veya kitabın güncel bedeli kullanıcıdan talep edilir. Materyalin kaybedilmesi durumunda alınan kitap bedeline varsa kitap gecikme cezası da uygulanmaktadır.

Elektronik kaynaklara (e-kitap, e-dergi, makale, tez vb. nasıl ulaşabilirim?

Kütüphane ana sayfasında bulunan "Araştırma ve Tarama" sekmesinde ULAKBİM Keşif Arama Motoru alanına yazacağınız anahtar kelimeler ile mevcut elektronik kaynaklarda arama yapabilirsiniz.

Elektronik kaynaklara kampüs dışından nasıl erişebilirim?

Kütüphane kaynaklarına uzaktan erişim için öncelikle kütüphane@esenyurt.edu.tr adresine talebinizi iletmeniz (T.C.-Ad-Soyad) gerekmektedir. Size gelen kullanıcı giriş bilgileri maili sonrasında kütüphane web sayfasında bulunan “Veri Tabanları > Uzaktan Erişim” sekmesinde yer alan yönlendirmeleri kişisel bilgisayarınıza uygulamanız gerekmektedir.

Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan yayınlar için sipariş verebilir miyim?

Evet, yayın siparişlerinizi kutuphane@esenyurt.edu.tr adresine mail atarak bildirebilir, kütüphane koleksiyonuna eklenmesini sağlayabilirsiniz.
NOT: Vize ve Final Haftalarında kütüphanemiz 7/24 açıktır. Ayrıca 3. Katta 7/24 çalışma salonumuz bulunmaktadır.

Grup Çalışma Odaları kuralları nelerdir ve nasıl ödünç alabilirim?

Kütüphanemizde 6 adet Grup Çalışma Odası bulunmaktadır. Odalar 2, 4 ve 5 kişiliktir. Odaları kiralayabilmek için oda kapasitesi kadar öğrencinin kütüphane bankosuna öğrenci kimlik kartları ile başvurmaları gerekmektedir.
Grup Çalışma Odası Kuralları için tıklayınız.

Kütüphanede kullanabileceğim bilgisayar bulunmaktadır?

Evet, kütüphanemizde bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencisi değilim, kütüphaneyi kullanabilir miyim?

Üniversitemize mensup olmayan tüm kullanıcılar kütüphanemizden aşağıdaki koşullarda yararlanabilirler.
Dış kullanıcı üyeliği mensubiyet durumuna göre farklılık göstermektedir.
Bilgi için kütüphane web sayfamızda bulunan “Genel Bilgiler” sekmesinde yer alan Dış Kullanıcı üyeliklerinde kendinize uygun olan formu doldurup, formda yer alan belgelerle birlikte mesai saatleri içerisinde kütüphane bankosuna başvurabilirsiniz.
Not: Kütüphane müsaitlik durumu için 02126229000/1051 numarasından bilgi alınız.

Bu içerik 17/09/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

İstanbul Esenyurt Üniversitesi'ni yakından takip etmek, yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olmak için abone olun.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi BİZE ULAŞIN